Den första kulturnatten hade 37 arrangörer som tillsammans presenterade 96 program på ett fåtal platser i Uppsala. Sedan dess har kulturmanifestationen bara växt. Kulturnatten i Uppsala är Sveriges största kulturnatt och publiken beräknas till omkring 60 000 personer.
2022 bjöd 180 arrangörer på ca 450 programpunkter på 120 olika platser.
Här följer några nedslag i Kulturnattens historia:
1989
Kulturnatten i Uppsala lanseras, med Kulturnatten i Lund som förebild. Bakom idén låg bland andra dåvarande kulturchefen Frans-Olof Brunzell och dåvarande chefen för Stadsteatern Åke Lundqvist. En lasershow projicerades på Katedralskolans vägg. Jonas Gardell uppträdde och det då färska begreppet Teatersport lanserades.
1992
Pumphuset vid Islandsfallet invigs som ett museum för kommunal teknik. Uppsalahumoristerna Kesselofski & Fiske sätter upp en föreställning om EG och på Skandiascenen (nuvarande Reginateatern) visas en maratonföreställning med improvisationer.
1993
Kulturnatten fyller fem år och en stor fredsmanifestation ledd av bland andra Sven Wollter, Lill Lindfors och Arja Saijonmaa anordnas. Bodil Malmsteen läser poesi på Barowiak (nuvarande Birger Jarl). Samtidigt solkas evenemanget ned av våldsamma bråk mellan olika ungdomsgäng.
1995
En Ingmar Bergman-utställning lånas in från New York och visas i Slottsbiografen. Den grekiska kulturen uppmärksammas med flera evenemang, bland annat dansar 27 kretensiska kvinnor på Vaksala torg.
1998
Fotoutställningen Ecce Homo visas under en gudstjänst i Domkyrkan på kulturnatten och den svenska kristenheten delas in i två läger. Domkyrkan bombhotas och polisen hårdbevakar arrangemanget. 10 000 besökare ser utställningen och evenemanget beskrevs som lugnt och stämningsfullt.
1999
Den underjordiska toaletten vid Fyristorg öppnas för första gången på 10 år och används som utställningslokal för fotokonst.
2003
Anna Lindhs död lägger sordin på feststämningen under kulturnatten, som blir mer lågmäld än vanligt. Birgitta Dahl håller invigningstalet som helt tillägnas den mördade utrikesministern.
2007
Den första kulturnatten med Konserthuset (Uppsala konsert & kongress), en kulturnatt som också präglas av Linnéjubileet. Det nyrenoverade biologiska museet Biotopia smygöppnas och ljud- och ljusinstallationen Aqua Linné visas vid Kvarnfallet.
2013
25 årsjubileum. Elsie Johansson håller invigningstalet som tillägnas gräsrotskulturen. ”Vi som lever nära marken, måste sjunga mycket högre. Måste lyfta upp vår kärlek ur det torra låga riset till de synligas nivå. […] Låta dem ligga där och glimma som stål på spindelvävar. Det är det, vi måste göra. Förneka inte mig.”
2015
Flyktingkatastrofen präglar Kulturnatten. Det hålls en tyst minut för de som omkommit på Medelhavet. Temat är Alla människors lika värde och Lars Lerins utställning Tillsammans drar en storpublik på över 7 000 besökare.
2018
Kulturnatten firade 30 år!
2022
Första året efter pandemin där kulturlivet skulle återgå till det "normala". Det firades med massor av kultur och en härlig stämning att äntligen få ta del av ett så stort evenemang igen.